Open brief voor behoud rommelmarkt uit Hongarije

Open brief voor behoud rommelmarkt uit Hongarije
Rommelmarkt 2018: zullen we dit ooit weer terug zien in ons dorp?

De redactie ontving onlangs een 'open brief' van Theo van der Burg uit Hongarije. Theo was één van de oprichters van destijds Hervormde rommelmarkt in Uithuizermeeden. In dit schrijven, gericht aan de gemeente Het Hogeland, doet ook Theo een verzoek aan de gemeente om het beleid aan te passen.

"Geachte mensen van gemeente Het Hogeland. 

Vanuit Hongarije voel ik mij geroepen te reageren op het bericht dat de Rommelmarkt Uithuizermeeden niet meer door kan gaan vanwege afvoer van het restafval. In 1979 was ik zelf een van de oprichters van deze Rommelmarkt en heb er jaren aan meegewerkt. Uit ervaring weet ik dat de Rommelmarkt juist mee helpt de hoeveelheid restafval drastisch te verminderen omdat heel veel spullen niet naar het grof vuil gaan maar hergebruikt worden. Verder wordt wordt sinds jaar en dag het van de Rommelmarkt overgebleven wordt gescheiden: Leuke Dingen en worden bewaard voor de volgende rommelmarkt / Oud Papier gaat naar de oudpapier inzameling / Antiek wordt via de antiekhandel geregeld / Glas naar de glasbak / Kleding naar de kringloopwinkel / Metaal naar de schroothoop / Elektronica wordt gescheiden afgevoerd / en het Verdiende Geld gaat naar goede doelen. 

 

De Gemeente moet dit soort acties juist steunen: De Rommelmarkten besparen de Gemeente veel geld, doordat er heel veel hergebruikt wordt wat anders door de particulieren naar het grof vuil van de Gemeente gaat. De bevolking helpt met de opbrengst van de Rommelmarkt zelf dingen die zij nodig vinden te te subsidiëren, dat hoeft de Gemeente niet te doen. 

Gemeente Het Hogeland, wees blij met deze en andere Rommelmarkten! Steun ze, en val ze niet lastig met regels! Het is voor de leefbaarheid van de dorpen veel beter, en voor de Gemeente uiteindelijk veel goedkoper. En, als het weg is, moeten dus de gemeentelijke belastingen maar omhoog om het financiële gat dat de Rommelmarkten achterlaten als die weg zijn te vullen.

Gemeente Het Hogeland: Bezint eer ge begint en Gooi geen oude schoenen weg (die op de rommelmarkt nog geld voor de dorpsgemeenschap kunnen opleveren).

Groeten uit Hongarije van oud-Meijster

Theo van der Burg"