Feest van de Geest

Feest van de Geest

Het Feest van de Geest komt tussen Hemelvaart en Pinksteren  naar het Anker in Uithuizermeeden.

Maar wat is het Feest van de Geest?

Om de twee jaar vindt het Feest van de Geest plaats, in het jaar 2022 voor de tiende keer. Tussen Hemelvaart en Pinksteren zetten kerken hun deuren open voor het publiek, voor ieder die interesse heeft in eigentijdse kunst en cultuurhistorie en inspiratie wil opdoen. In Groningen en Noord-Drenthe zijn dat zoveel kerken dat een rondrit langs diverse kerken mogelijk is.

Aan het Feest van de Geest doen meerdere kunstenaars en kerken mee, waarbij steeds één kunstenaar, één kerkgebouw en één Pinksterthema verbinding met elkaar maken. Voor dit jaar is het gezamenlijke thema ‘In vuur en vlam’ en zal kunstenaar Rein Pol op dit thema geïnspireerd werk exposeren in het Anker. Zijn werk, de architectuur van ons kerkgebouw en Pinksteren, het feest van inspiratie, gaan een gesprek met elkaar aan.

Rein Pol studeerde af aan de Academie Minerva te Groningen. Hij kreeg daarna een aanstelling als docent vormstudie en schilderen aan Minerva. Sinds 2008 geeft hij masterclasses figuratief schilderen aan de Groninger Klassieke Academie en is hij betrokken bij de eindexamens. Hij kreeg bekendheid door zijn landschappen met dieseltreinen – de zogenaamde Blauwe Engelen. Verder schildert hij portretten, zelfportretten en dieren. Ook wel stillevens met muziekinstrumenten en thema’s rondom vergankelijkheid.*

Kunstschilder Rein Pol zal aanwezig zijn tijdens de kerkdienst op Hemelvaart en/of Pinksteren en zo veel mogelijk tijdens de openstelling van het Anker. Beelden, woorden en klanken prikkelen samen de verbeeldingskracht en roepen nieuwe dingen op of kunnen tot een nieuw begrip leiden. Tussen predikanten, gemeenteleden, vrijwilligers, kunstenaars en bezoekers ontstaat ‘beweging’, die tot een andere beleving, een verdiepende ervaring kan leiden.

In onze gemeente hebben Carin v.d. Wal en ondergetekende overleg met Rein Pol. Voor de organisatie rond de expositie zoeken we hulp bij het aankleden van de expositie en het verspreiden van folders. Voor de open kerk zoeken we gastheren en -vrouwen die tijdens de openingstijden aanwezig zijn en bezoekers welkom heten en de weg wijzen. Met voldoende gastheren en -vrouwen kan er natuurlijk een rooster gemaakt worden.

Alle kerken zijn geopend van 13.00 – 17.00 uur. En wel op Hemelvaart donderdag 26 mei, zaterdag 28 mei, zondag 29 mei, zaterdag 4 juni, 1e Pinksterdag zondag 5 juni en 2e Pinksterdag maandag 6 juni.

Zin om als vrijwilliger met dit korte project mee te doen? Meld u/je aan bij Carin (06-36195458) of mij (06-51972067)!

Ds. Peter Israël

 

Voor meer informatie:

https://feestvandegeest.nl/gnd/
*https://feestvandegeest.nl/gnd/kunstenaars/rein-pol/