Feest van de Geest

Feest van de Geest

Eens in de twee jaar vindt in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren het landelijke kerk- en kunstevenement Feest van de Geest plaats. Vanwege corona was dit voor het laatst in 2018, maar nu kan het weer doorgaan en zal het tiende Feest van de Geest plaatsvinden.

Professionele kunstenaars exposeren nieuw gemaakt werk naar aanleiding van het thema: 'In Vuur en Vlam'. Ze zijn daarbij geïnspireerd door de verbintenis van het pinksterfeest en de architectuur van het kerkgebouw.

Vuur is in de bijbel een beeld voor de Geest, voor de aanwezigheid van God. In het verhaal van de roeping van Mozes ziet hij een braamstruik die in brand staat, maar niet door het vuur wordt verteerd. Verwonderd en gefascineerd wil Mozes het verschijnsel van dichtbij bekijken, maar hij wordt tegengehouden. ‘Kom niet dichterbij, doe je schoenen uit, want de grond waarop je staat is heilig’.

Wie zich focust op een wonderlijk verschijnsel of verweesd naar de hemel staart, zoals de leerlingen bij de Hemelvaart, wordt met zijn beide voeten op de grond gezet. Deze aarde is heilige grond die onze eerbied en aandacht waard is. En voor wie het wil zien, laat God zich zien, en voor wie het wil geloven, zet de Geest mensen in vuur en vlam.

Elizabeth Barrett Browning dichtte:

De aarde zit boordevol hemel

en elke struik, hoe gewoon ook,

staat in lichterlaaie van God.

Maar enkel hij die het ziet

doet zijn schoenen uit.

De rest zit er omheen

en plukt bramen.

In de regio Groningen / Noord Drenthe doen 25 kerken, waaronder het Anker en 29 kunstenaars mee. In onze kerk exposeert kunstschilder Rein Pol.

U wordt van harte uitgenodigd om een tocht te maken langs de kerken waar kunstenaars uit onze regio hun werk exposeren.

De kerken zijn open van 13.00-17.00 uur op 26, 28 en 29 mei en van 4 t/m 6 juni.

Alle info over Feest van de Geest vindt u op de website www.feestvandegeest.nl

en op de Facebookpagina: Feest van de Geest Groningen / Noord Drenthe.