Feest van de Geest

Feest van de Geest

Troost

Als kunstenaar, die zich voornamelijk laat inspireren door glans, licht en reflectie, was het voor mij een fantastische uitdaging om nieuwe werken te maken die passen in het thema “troost” en ook dicht bij mijn eigen concept en visie blijven.

Mijn inspiratie is het tranenkruikje. Vroeger kende men het gebruik van dergelijke kruikjes om tranen op te vangen bij verlies of gemis van een dierbare.

Er zijn heel wat winkels afgestruind, op zoek naar wat voor mij een tranenkruikje zou kunnen zijn. Verschillende kruikjes van allerlei materialen staan bij mij thuis, aangeschaft of aan mij in bruikleen gegeven. De glazen variant heeft model gestaan voor deze expositie. Het licht en de glans, de transparantie en kleur in het eenvoudige glas zijn in deze schilderijen weergegeven met een -laat ik het een- hyper- aanwezigheid noemen en omgetoverd tot schatten van glas. Of zoals iemand het noemde: een lied of melodie.

David noemt het tranenkruikje in Psalm 56:9. In de Engelse vertaling wordt er gesproken over een fles: “U weet van mijn omzwervingen: doe mijn tranen in Uw fles, staan zij niet in Uw boek?”

Is de wetenschap dat ze bewaard blijven niet een grote troost? En als God alle dingen doet meewerken ten goede, misschien worden ze dan wel glansrijke kristallen!

Marjan Ketting

“Glansrijke Prelude”, Olieverf op doek, 100 x 100 cm.

“Klassieke Symfonie”, Olieverf op doek, 105 x 155 cm.