Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden start verlate jubileumjaar met concert in Mariakerk.

Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden start verlate jubileumjaar met concert in Mariakerk.
De aanwezige luisteren aandachtig naar het concert van Sonus Vita.

In de Mariakerk in Uithuizermeeden heeft op tweede paasdag een concert plaatsgevonden in het kader van het vijftigjarig jubileum van de Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden.


Het koor Sonus Vita, onder leiding van Anjo de Haan, bracht samen met organist Stef Tuinstra een programma dat in het teken stond van de paastijd. Het koor zong enkele koraalmotetten van Johann Michael Bach en Johann Christoph Bach en verder werken van Bruckner en de onbekendere Peteris Vasks. Het koor heeft een mooie, homogene en zuivere klank. Bij de vijfstemmige motetten was de cantus firmus-partij fraai in balans met de overige partijen van het koor.

De dirigent maakte creatief gebruik van de verschillende opstellingsmogelijkheden in de kerkruimte. En hoewel de akoestiek in de Mariakerk verre van ideaal is, overtuigden de koorleden het publiek van de schoonheid van de stukken. 

Fraaie tongwerken

Bijzonder was dat bij één motet het grote orgel gebruikt werd als continuo instrument, precies zoals ook in de 18e eeuw het geval was.  Tuinstra liet het Hinsz-orgel horen met werken van onder anderen Böhm en Buxtehude. Door de vele wisselingen in registratie genoten de aanwezigen van de vele fraaie tongwerken en fluiten in steeds weer andere combinaties. De organist besloot het concert met een fraaie reeks geïmproviseerde variaties over een bekend paaslied. 

Het publiek beloonde na afloop de musici met een langdurig applaus. 

Intussen zijn de voorbereidingen in volle gang voor het volgende jubileumconcert, dat zondagavond 26 juni zal plaatsvinden. Olivier Latry, organist van de Notre Dame in Parijs, verzorgt dan het concert. Voor meer informatie zie www.avondmuziekuithuizermeeden.nl.