Monnikenwerk 2022

Monnikenwerk 2022

Kunstenaars werken in de stilte van oude kerken.

‘Werken in de stilte van eeuwenoude kerken, wat doet dat met je?’ Die vraag staat centraal in het kunstproject Monnikenwerk. Vijftien kunstenaars gaan werken in oude Groninger en Friese kerken gedurende zes woensdagen in de zomer. Zij dompelen zich onder in de vaak nog sacrale ruimte, werken aan een kunstwerk en zijn in de avonduren gastheer of gastvrouw voor belangstellenden.

Van 13 juli tm 17 augustus vindt de vijfde editie van Monnikenwerk plaats. Wat vijf jaar geleden begon in vier noord Groningse kerken, is uitgegroeid tot een project waaraan dit jaar vijftien kerken deelnemen, waaronder tien in Groningen en vijf in Noord-Oost Friesland. Voorgaande jaren bleken de oude kerken unieke en inspirerende ruimten te zijn waar kunst, kerk en omgeving als vanzelf met elkaar werden verweven. De kunstenaars lieten zich raken door iets wat soms groter was dan zijzelf en de vele belangstellenden die ’s avonds de kerk binnenkwamen werden deelgenoot van deze ervaring.

De titel van het kunstproject Monnikenwerk verwijst naar de drie principes van het leven van monniken: obedientia, stabilitas loci en conversio morum.. Obedientia – luisteren naar wat zich aandient, werkend in een plek die al honderden jaren ruimte biedt aan vreugde en rouw, eer en verdoemenis. Stabilitas – bestendigheid door ons, voor zes weken dan toch, te verbinden aan één kerk in één dorp of stad. En conversio morum – streven naar dagelijkse verbetering door elke monnikenwerkdag opnieuw er te zijn, op die ene plek, voor de kunstenaar zelf, zijn/haar werk en de bezoekers.

Deelnemende Groninger kerken zijn in ronde Noord de kerken van Baflo, Den Andel, Westernieland, Saaxumhuizen en Eenrum. In ronde Oost gaat het om de kerken van ’t Zandt, Leermens, Loppersum, Eenum en Wirdum. In Friesland bieden de kerken van Aalsum, Wetsens, Oostrum, Jouswier en de Bonifatiuskapel in Dokkum onderdak aan de kunstenaars van Monnikenwerk. De kunstenaars die zich  verbinden met bovenstaande kerken werken met verschillende technieken.

 

Meer informatie staat op www.monnikenwerk.nu

 

Data / Tijden / Locaties / Kunstenaars

Woensdag 13 juli, 20 juli en 27 juli

Woensdag 3 augustus, 10 augustus en 17 augustus

Alle kerken zijn geopend voor publiek van 17.00 – 20.00 uur

 

Ronde Groningen-  Oost

Loppersum Petrus en Pauluskerk – Claudia van de Leur

Wirdum – Pietsjanke Fokkema

Eenum – Maya Vermeulen

Leermens – Rik Andreae

't Zandt – Moniek Westerman

 

Ronde Groningen - Noord

Baflo Laurentiuskerk -Pauline Kick

Den Andel – Leen Kaldenberg

Westernieland – Matty de Vries

Eenrum – Anjet van Linge

Saaxumhuizen – Rosemin Hendriks

 

Ronde Friesland

Dokkum Bonifatiuskapel - Marc de Groot

Aalsum - Esther Ijssels

Oostrum - Lisette Durenkamp

Jouswier - Lotte Middendorp

Wetsens - Trude van Assem

 

Fietsroutes

Langs de 15 kerken voeren drie fietsroutes, ronde Groningen - Noord van ongeveer 15 km, ronde Groningen - Oost van ongeveer 22 km en ronde Friesland van ongeveer 20 km.

 

Organisatie

Monnikenwerk is een initiatief van de Stichting Monnikenwerk, in samenwerking met Kerk in het Dorp, de lokale kerkcommissies en ondersteuning van de Stichting Oude Groninger Kerken, de Kunstraad Groningen, gemeente Het Hogeland. gemeente Noard-East Fryslân en gemeente Eemsdelta.

 

Voor vragen of meer informatie kunt u kijken op www.monnikenwerk.nu of contact opnemen met Anjet van Linge, 0638313519, of zij@anjetvanlinge.nl

 

 

 

Downloads