Heringebruikname Mense Ruiter Orgel Het Anker.

Heringebruikname Mense Ruiter Orgel Het Anker.

Heringebruikname orgel op zondag 19 september


Aanvang rondom 11.00 uur; een klein uurtje muziek op het Mense Ruiter Orgel in Het Anker. Het Mense Ruiter orgel in het Anker wordt op zondag 19 september weer in gebruik genomen.
Vanaf het begin van dit jaar werd er door de orgelmakers Mense Ruiter een groot onderhoud uitgevoerd. Het gehele pijpwerk werd onder handen genomen. Het orgel heeft meer dan 1000 pijpen. Dus al met al een groot karwei. Voor de kerkdiensten konden we in deze tijd gebruik maken van een klein orgel.
De Protestantse Gemeente Uithuizermeeden beschikt over twee fantastische instrumenten. Het historische Hinsz orgel uit 1785 in de Mariakerk en het Mense Ruiter orgel uit 1980 in Het Anker. Het orgel in het Anker heeft een hoofdwerk, een rugwerk en een vrij pedaal. Het orgel heeft 22 stemmen verdeeld over het hoofdwerk 9 registers, rugwerk 8 registers en pedaal 5 registers. Het heeft drie manualen. Het 3e manuaal is een koppelklavier.

Het orgel wordt op zondagochtend 19 september weer voor het eerst gebruikt in de Eredienst. Om 11.00 uur volgt er dan een presentatie van de heringebruikname. Sander Booij, directeur van Mense Ruiter, maar ook intoneur en orgelmaker geeft aan het orgel een toelichting over de werkzaamheden en een demonstratie op het orgel. Sander Booij is namelijk ook een zeer bekwaam organist. Aansluitend spelen de eigen organisten van de PGU Uithuizermeeden Ties Molenhuis en Jan Smid een aantal werken. Als organisten zien wij er naar uit om weer op het orgel te kunnen spelen. Ook hopen wij dat wij in de naaste toekomst ook de gemeentezang weer mogen en kunnen begeleiden. Toegang is gratis. Vanzelfsprekend zijn de coronaregels van toepassing. Er is plaats voor max 100 personen.

VAN HARTE WELKOM

Ties Molenhuis en Jan Smid